Energielabels Veranderd? Wat Betekent Dit Voor Jou Bij De Verkoop Van Je Huis?

De energielabels zijn veranderd

Je kunt nog steeds online een energielabel aanvragen. Je hoeft alleen maar ons formulier in te vullen en wij gaan voor je aan het werk.

Maar online een energielabel aan vragen voor je woning zoals dat vroeger ging dat kan niet meer. Het is noodzakelijk dat een energiedeskundige je huis komt inspecteren en daar een label aanhangt.


Wat is er veranderd?

De aanvraag van energielabels zijn veranderd vanaf 1-2021. Voorheen kon je online een energielabel aanvragen, zelf de informatie geven en dan kreeg je een definitief energielabel toegestuurd. Nu moet een energiedeskundige je huis beoordelen. Met het vernieuwde label krijgt de koper of huurder een beter en betrouwbaarder inzicht in het energieverbruik van woningen.


Waarom Zijn Energielabels Veranderd?

Europa heeft de regels aangescherpt waarmee men onder meer hoopt het klimaatakkoord van Parijs te halen.

Lees meer over de Europese regelgeving.


Zijn De Letters Op Energielabels Veranderd?


energielabel-aanvragen

Wat Is Het Voordeel Van Een Energielabel?

Als verkoper lijkt het aanvragen van een energielabel nog meer gedoe. Maar bedenk daarbij dat een groen energielabel helpt bij de verkoop van je huis. Mensen willen graag een energiezuinige woning. Zeker nu de energieprijzen met de dag lijken te stijgen. Je woning is simpelweg meer waard met een groen label. Kort door de bocht betekent een groen label:

  • Meer geld voor je woning
  • Minder geld voor de energierekening
  • Meer wooncomfort

Hoe groener de woning hoe beter. Volgens onderzoek van de universiteit van Tilburg en Maastricht kan een woning met energielabel A wel 7000,- meer opbrengen. Aan de andere kant kan een woning met energielabel G wel 14000 minder opbrengen dan huizen met een D label. Terwijl D niet eens een groen maar een geel label is. Het is dus interessant om eerst duurzaamheidswerkzaamheden te verrichten voordat je je huis te koop zet.


Meer Wooncomfort

Geld is natuurlijk niet het enige dat kopers belangrijk vinden. Ook het wooncomfort is belangrijk. Woningen met een hoog energielabel zijn gemakkelijk warm te krijgen en zijn in de zomer vaak lekker koel. Bovendien hoef je niet zo lang te wachten op warm water en heb je geen last van vocht en tocht. Daar heb je wel een paar extra centjes voor over toch?


Wanneer Is Een Woning Energieneutraal?

Een woning is energieneutraal vanaf een A label. Dat betekent dat de woning net zoveel energie oplevert door bijvoorbeeld zonne-energie dan dat de bewoners nodig hebben.


Hoe Krijg Je Een Voorlopig Energielabel Definitief?

In 2015 heeft iedere woning een voorlopig energielabel gekregen. Dit is een indicatie op basis van de meest voorkomende woonkenmerken. Denk hierbij aan woonoppervlakte, woontype en bouwjaar.

Je kunt dit label definitief maken door een energielabel op onze website aan te vragen. Een voorlopig energielabel is niet geldig voor het verkopen van je huis. Je bent verplicht een geldig definitief energielabel te overleggen als je je huis gaat verkopen. Dit definitieve label komt tot stand naar aanleiding van een lijst met 150 uniek kenmerken over de energiezuinigheid van een specifieke woning. Lees er hier meer over.

Wist jij dat 60% van de voorlopige energielabels lager zijn dan het uiteindelijk geregistreerde label? Dat is een mooie bijkomstigheid.