Mijn Energielabel Checken

Mijn Energielabel Checken

Al die veranderingen rondom mijn energielabel, wat moet ik nu doen? Wij snappen je. We houden niet zo van veranderingen. Veranderingen geven gedoe. Maar het veranderen van het energielabel is volgens ons een goede verandering. Het enige dat jij moet doen is online je energielabel aanvragen en wij doen de rest.



Mijn Energielabel Opzoeken

Je kunt zelf opzoeken of er al een geregistreerd energielabel voor jouw woning aanwezig is. Kijk op energielabel.nl

Alleen geregistreerde labels vind je hier terug. Krijg je geen resultaat dan heb je nog geen geregistreerd label voor je huis. Vraag dan gemakkelijk je energielabel online aan.



Kritiek Op Het Energielabel?

Afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op de manier waarop energielabels tot stand kwamen. Het voormalige energielabel was niet betrouwbaar. Er werd bij het toekennen van een definitief energielabel niet doorgevraagd naar de specificaties van de genomen maatregelen. Er werd bijvoorbeeld wel gekeken naar de gevelisolatie maar weer niet naar de hoeveelheid isolatie.



Een Betrouwbaar Beeld Op De Energiezuinigheid

Dankzij de veranderingen van het nieuwe energielabel krijg je een betrouwbaar en duidelijk beeld van hoe zuinig je woning echt is. Je kunt direct zien wat je eraan kunt doen om dit te verbeteren. De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) is verantwoordelijk voor de controle. Je bent verplicht om een definitief energielabel te hebben als je je huis verkoopt. Heb je dit niet dan riskeer je een flinke boete en moet je alsnog een energielabel aanvragen.



Europese Regelgeving

De REPG (Richtlijn EnergiePrestatie Gebouwen) verplicht lidstaten om lange termijnstrategie vast te leggen. Deze strategie moet ervoor zorgen dat voor december 2050 veel woningen en gebouwen energie-efficiënt en koolstofvrij zijn. Met als doel dat er steeds meer energie-neutrale gebouwen zijn. Dat is ook de reden dat Nederland steeds meer woningen van het aardgas af wil hebben.

De maatregelen die daarvoor nodig zijn staan beschreven in het Nederlands Klimaatakkoord. Om te beoordelen of de maatregelen nut hebben was het nodig om een meer betrouwbaar meetinstrument te hebben.

De maatregelen zijn in lijn met de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen afgekort EPBD (Energy Performance of Buildings Directive). Dat is weer belangrijk is om het Klimaatakkoord van Parijs te halen.



Nieuwe Bepalingsmethode NTA8800

De oude methode voor het bepalen van je energielabel is komen te vervallen. Deze methode stond bekend als NEN 7120. De nieuwe methode wordt NTA 8800 genoemd. Dit is de bepalingsmethode die wij bij jmenergielabel.nl hanteren. In de NTA 8800 staan de methode, de bepaling van de energieprestatie én de eisen vastgelegd in voorschriften. Deze methode kijkt naar het totale verbruik van fossiele brandstof.

Het gevolg van deze nieuwe bepaling is dat jij nu een energiedeskundige (EP-adviseur) moet laten komen om te kijken in hoeverre jouw huis energiezuinig is. Onze energiedeskundige bekijkt of je huidige label dat in het verleden is toegekend ook juist is vastgelegd. Met deze verbeterde en uitgebreidere energielabel worden verbeteringen voor je woning direct duidelijk.

Wil je meer weten over de NTA 8800?



Maak Een Afspraak

Heb je nog geen definitief energielabel op je huis? Het aanvragen van en Energielabel heb je zo geregeld. Als je nu je energielabel aanvraagt kun je over drie werkdagen je energielabel in huis hebben.