Energielabels woning

FAQ

Op deze pagina vind je de meest voorkomende vragen over energielabels woning. Heb je nog geen energielabel op je woning en wil je weten hoe energielabels woning werkt. Dan geeft deze pagina je alle antwoorden. Vind je je antwoord niet? Je mag ons natuurlijk ook altijd bellen of mailen. Wij beantwoorden je vragen graag.
mijn energielabel
Een energielabel is sinds 1 januari 2021 verplicht. De inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) Controleert energielabels woningen. Onder andere of je een energielabel beoordeeld is door een energiedeskundige. Heb je geen energielabel bij de verkoop van je huis dan kun je een boete krijgen.

Zet de koffie maar vast klaar want we zijn onderweg. Er is veel vraag naar energielabels woningen maar wij hebben geen wachtrijen. Binnen drie dagen kan jij je energielabel al in huis hebben. Het is natuurlijk wel belangrijk dat ook jij op kort termijn beschikbaar bent zodat we je huis kunnen inspecteren. Daarom maken we samen een afspraak zodat jij kan bepalen hoeveel tijd jij nodig hebt. Direct je energielabel aanvragen >

De energielabels woningen laten zien hoe energiezuinig je woning is. Hoe zuiniger (groener) des te minder energiekosten en meer comfort. Je verkoopt sneller je woning wanneer je energielabel groen is. Om een energielabel te krijgen ben je verplicht een energiedeskundige in te schakelen.

De energiedeskundige komt bij je langs en inspecteert de woning op 150 tal unieke kenmerken. De energiedeskundige berekent het energieverbruik in kWh per m2. Hoe lager het verbruik hoe groener de woning. Lees meer over de procedure.

Je hoeft niets in te leveren. Het is wel belangrijk dat we gegevens kunnen inzien als ze aanwezig zijn. Deze gegevens kunnen ten goede komen voor de kleur van je energielabel.

  • Plattegronden
  • Gegevens isolatie van dak, gevels en vloer.
  • Facturen van installaties
  • Renovatiegegevens.

Nadat de energiedeskundige je huis heeft beoordeeld. Je krijgt ook een energielabel als je huis niet energiezuinig is. De kleur van het label is dan niet groen maar rood. De energiewaarden van vloeren, daken, gevels en het soort installaties die in de woning aanwezig zijn tellen allemaal mee. Kijk op verbeterjehuis.nl voor een duurzaam huis.

De kosten voor een energielabel is afhankelijk van het soort woning en de woonoppervlakte. Gemiddeld kost een energielabel bij jmenergielabel.nl 280,- Wil je meer weten ga naar energielabel berekenen.

Je kunt een boete krijgen als je je huis verkoopt zonder energielabel. De kosten voor particulieren zijn sinds 1 november 2021 niet langer 170 euro maar 435 euro. De boete staat los van het label. Je moet dan alsnog je energielabel aanvragen.

Je energielabel is alleen geldig als dit label is geregistreerd in EP-online databank. Voorlopige energielabels zijn niet geldig. Een energielabel is 10 jaar geldig. Als jouw label nog geldig is hoef je geen nieuw energielabel aan te vragen. Het is wel slim om dit te doen als je verbeteringen hebt aangebracht.

Je kunt dit controleren in de landelijke database van de rijksoverheid EP-online. Alleen geregistreerde energielabels zijn terug te vinden in deze database.

Ook voor een appartement heb je een energielabel nodig bij verkoop, verhuur of oplevering. Ook als je appartement onderdeel is van een VvE (Vereniging van Eigenaren). Het is wel mogelijk om samen met VvE energielabels aan te vragen. De energiedeskundige mag bij gelijksoortige woningen gebruik maken van referentiewoningen. Neem in dat geval contact met ons op.

Hoeveel tijd wij bezig zijn met het inspecteren van je huis is afhankelijk van soort, grootte en complexiteit van je woning. Gemiddeld zijn wij binnen 1,5 uur klaar. Lees er hier meer.

Misschien heb je gehoord van de verschillende technieken voor je energielabel. De basismethodiek volstaat bijna in alle gevallen. De uitzonderingen zijn:

  1. Bij nieuwbouw of renovatie naar nieuwbouwniveau
  2. Wanneer je een omgevingsvergunning aanvraagt.

Heb je vragen neem gerust contact met ons op.

Je hebt pas een geldig energielabel wanneer deze is geregistreerd op de website van EP-online. Daar is je label inderdaad openbaar. De energieletter is openbaar, de details niet. Het energielabel moet ook worden getoond in publicaties over de verkoop van je huis, bijvoorbeeld op Funda.